VolumeUp

Hangolódj rá és élvezd!

Óriási rekordot döntött a Guns N' Roses

Emelem kalapom mindenki előtt, aki fejből vágja a Guns N' Roses komplett diszkográfiáját, ugyanakkor van egy szám, amit tutira nemcsak a legnagyobb fanok ismernek; úgy bizony, ez a ‘Sweet Child O’ Mine’. Az amerikai hard rock bandának minden oka megvan az ünneplésre, hiszen immáron hivatalosan ez az első olyan 1980-as évekbeli sláger, ami megdöntötte az egymilliárdos videómegtekintést. 

guns-n-roses-guns-n-roses-15303946-1280-960.jpg

A SCOM 2009. december 24-én került fel a YouTube-ra, és 2019. október 15-én lépte át a bűvös egymilliárdos megtekintést. A statisztikák szerint ráadásul 2019-ben előfordult, hogy mindössze egyetlen nap alatt 590 000 felhasználó rákattintott. De kanyarodjunk kicsit vissza a kezdetekhez, merthogy készültem pár érdekességgel a SCOM videóklippjéről.

O-o-o-o, Sweet Child O'Mine

 
Ahogy felcsendülnek az első dallamok, úgy láthatjuk egymást után felvillanni a képernyőn Axl Rose-t, Slash-t, Duff McKagan-t, Steven Adler-et, Izzy Stradlin-t és a stáb többi tagját, amint egy elhagyatott színházteremben próbálnak. De a szemfülesek a zenészek aktuális barátnőit, sőt Stradlin kutyáját is kiszúrhatják a videóban. Az MTV-n pillanatok alatt a Sweet Child O' Mine lett a legnépszerűbb dal, majd egyre több rádió átvette, kisvártatva pedig már a csapból is ez folyt.

A siker mellett azonban fejfájásból is kijutott a srácoknak, ugyanis ahhoz, hogy a dal 'fogyaszthatóbb' legyen, Slash gitárszólóját csaknem teljesen kivágták a rádiós verzióból. Axl Rose ennek kapcsán nem is rejtette véka alá véleményét egy 1989-es, a Rolling Stones Magazinnak adott interjúban:



"Utáltam a "Sweet Child O' Mine" utómunkálatait. Minden rádiónál megkaptam, hogy mit pattogok, hiszen a dalszöveghez nem nyúltak. Persze, csak éppen egy mozdulattal kivágták Slash gitárszólóját. Ami nemcsak a személyes kedvencem, de egyben a dal legsúlyosabb része volt. Mindezt azért, hogy több hely maradjon reklámokra, a tulajdonosok pedig még több pénzt tömhessenek a zsebükbe. De hallgasd meg a 'Paradise City', a 'Sweet Child' vagy a 'Patience' vágott verzióját, mindegyik elcseszetten hangzik." 

Axl Rose egy 2006-os rádióinterjúban azt is elárulta, hogy a kiadóval ugyancsak adódott némi nézetletérésük a videoklip forgatása előtt, merthogy az eredeti sztoriban egy ázsiai nő, kezében a kisbabájával idegen országba szökött. A videó végén azonban rájött, hogy a csecsemő herointúladagolás miatt meghalt. Mondanom sem kell, az ötletet gyorsan elkaszálták a kiadónál. 

 Összehasonlításképp a 80-as évek legnépszerűbb YouTube videói:

1. Guns N’ Roses ‘Sweet Child O’ Mine’ (1987) - egymilliárd megtekintés

2. A-ha ‘Take On Me’ (1984) – 943 millió megtekintés

3. Cyndi Lauper ‘Girls Just Want To Have Fun’ (1983) – 786 millió megtekintés

4. The Police ‘Every Breath You Take’ (1983) – 699 millió megtekintés

5. Michael Jackson ‘Billie Jean’ (1983) – 694 millió megtekintés

 +1 érdekesség: 2018. nyarán a 'November Rain' is rekordot döntött, és átlépte az egymilliárdos nézettséget. 

A bejegyzés trackback címe:

https://volumeup.blog.hu/api/trackback/id/tr7315202170

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

VolumeUp Facebook

Friss topikok

VolumeUp

Online zenei és könyves magazin a rock-, metal, punk műfajok világából; hírek, lemezkritikák, koncertbeszámolók, érdekességek, könyvajánlók.

süti beállítások módosítása