VolumeUp

Hangolódj rá és élvezd!

Heavy Halloween: TOP 10 zeneajánló

Oh yeah. Ismét itt a Halloween, töklámpással, fekete macskával, szellemidézéssel, miegymással. Személy szerint két dolgot imádok benne: 1. a sütőtökös lattet, és 2.az alkalomhoz illő playlistemet. Íme:

halloween-2905531_1920.jpg

10. Black Hole Hell : F.K.Ü.

Az F.K.Ü svéd thrash metal banda 1987-ben alakult, hogy tisztelegjenek két kedvencük, a 80-as évek horrorfilmjei és a thrash metal előtt. A kezdeti próbálkozásokból végül nem lett semmi, tíz évvel később azonban ismét összejöttek, és életre hívták a 'szörnyet', azóta pedig dübörögnek. A videoklip számomra leginkább egy rockfesztiválhoz hasonlít a zombiapokalipszis kellős közepén, a muzsika viszont hibátlan.

Zeneszám: Black Hole Hell
Album: Rise Of The Mosh Mongers
Megjelenés éve: 2013
Műfaj: Trash metal

9. Living Dead Girl : Rob Zombie

Bizonyára senkinek sem kell bemutatnom a jó öreg Robot, nem úgy a Living Dead Girl videoklip kulisszatitkait: a filmet Robert Wuene 1920-as némafilmje, a Dr. Caligari inspirálta  ám a főszerepben ezúttal Zombie, mint Dr. Caligari és Sheri Moon, az alvajáró Cesare. A Dr. Caligari az egyik legkorábbi, legnagyobb hatású és legelismertebb német expresszionista film (1958-ban a világ tizenkét legjobb filmje közé is beválasztották), nem csoda, hogy megihlette Zombiet.

Zeneszám: Living Dead Girl
Album: Hellbilly Deluxe
Megjelenés éve: 1998
Műfaj: Alternative metal

8. Bat Country: Avenged Sevenfold

Csak annyit mondok: Félelem és reszketés Las Vegasban. Na nem a Johnny Deppp féle mozira gondolok, hanem Hunter S. Thomspon zseniális regényére. Merthogy az inspirálta a Bat Countryt, ami egyébként egyszer sem hangzik el a szövegben. Érdekesség, hogy az első sor "He who makes a beast out of himself gets rid of the pain of being a man" valójában egy Dr. Seuss idézete. 

Zeneszám: Bat Country
Album: City Of Evil
Megjelenés éve: 2005
Műfaj: Progresszív metal

7. Cannibal : Static-X

A Static-X 2007-es albumának címadó szerzeménye, a Cannibal. A zenekar történetében ez volt az első alkalom, amikor tracklistről adtak címet lemeznek. Jó kérdés, mi inspirál valakit, hogy kannibálokról írjon dalszöveget, de Wayne Static válasza azt hiszem kielégítő: "Elképzeltem, ahogy az emberek hatalmas darabokat harapnak ki egymásból, és ez undorral töltött el. Már a puszta gondolat, hogy valaki odanyújtja neked egy másik ember húsát, te pedig elfogyasztod, mintha ez lenne a világ legtermészetesebb dolga. Hasonló képekkel a fejemben született a Cannibal."

Zeneszám: Cannibal
Album: Cannibal
Megjelenés éve: 2007
Műfaj: Groove metal

6. This Is Halloween: Marilyn Manson

A This Is Halloween eredetileg a Karácsonyi lidércnyomás Disney klasszikusban csendült fel, amit Manson bácsi szépen fogott, és zseniálisan átdolgozott. Ami igazán durva, hogy az eredeti betétdal idén 20 éves lett.

Zeneszám: This Is Halloween
Megjelenés éve: 2006 (?)
Műfaj: Alternatív metal

5. Creeping Death: Metallica

A Creeping Death bepillantás Mózes életébe: a Halál Angyala, akit Isten küldött, hogy elragadja az elsőszülötteket, ezért dögvésszel sújtja az egyiptomiakat. A zsidók megmenekültek a csapástól, mert Mózes idejében figyelmeztette őket, hogy kenjék be bárányvérrel ajtajaikat. A Creeping Death egyébként Kirk Hamett kedvenc gitárszólója, ezért minden koncerten lenyomják. Aki meghallgatná, az 1984-es, Ride The Lightning albumon megtalálja.


Zeneszám: Creeping Death
Album: Ride The Lightning
Megjelenés éve: 1984
Műfaj: Metal

4. Cirice: Ghost

A Cirice a svéd rockbanda Meliora albumán szerepel, 2016-ban megnyerte a legjobb Metal produkcióért járó Grammy díjat. A videoklipet az 1976-os Carrie ihlette, de nem lövöm le a poént, inkább nézzétek meg, mert tökéletesen passzol az estéhez. Tobias Forge hangja pedig fenomenális, mint mindig.


Zeneszám: Ghost
Album: Meliora
Megjelenés éve: 2015
Műfaj: Progresszív rock

3. Fear Of The Dark: Iron Maiden

A Fear of the Dark egy paranoiás pasas története, aki attól fél, hogy a horrorfilmek hatására előbújik belőle egy démon. 

Zeneszám: Fear Of The Dark
Album: Fear Of The Dark
Megjelenés éve: 1992
Műfaj: Heavy metal


2. Your Number's Up: Ice Nine Kills

A bostoni metalcore banda legfrissebb zenéjét a Sikoly film ihlette, merthogy ez volt az első horrorfilm, ami Spencer Charnas-t magával ragadta. Tizenegy évesen. No comment. 


Zeneszám: Your Number's Up
Album: The Silver Scream
Megjelenés éve: 2019
Műfaj: Metalcore

1. The Devil in I: Slipknot

Step inside
See the devil in I
Too many times we've let it come to this

A The Devil In I az egyén folyamatos belső küzdelme negatív gondolataival, az elkorcsosult világgal, és a múlt démonaival. A klipet Shawn Crahan rendezte, maga a sztori pedig a bandatagok harca saját szörnyeikkel, amiben végül alulmaradnak. Chris Fehn például retteg a madaraktól, ezért egy csapat holló halálra csipkedi. Sid Wilson pedig felfalja a saját kezét, véget vetve ezzel zenei pályafutásának. 


Zeneszám: The Devil In I
Album: 5: The Gray Chapter
Megjelenés éve: 2014
Műfaj: Alternatív metal

+1: Big Bad Wolf: In This Moment

Jól emlékszem a napra, amikor először végighallgattam a Black Widow albumot, és azonnal beleszerettem a Big Bad Wolf-ba. Akárcsak a Devil In I, az In This Moment szerzeménye ugyancsak lidércekről szól, csak éppen ezúttal pozitív végkifejlettel: "Even in these chains you won't break me".


Zeneszám: Big Bad Wolf
Album Black Widow
Megjelenés éve: 2014
Műfaj: Metalcore

A bejegyzés trackback címe:

https://volumeup.blog.hu/api/trackback/id/tr9515276228

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

VolumeUp Facebook

Friss topikok

VolumeUp

Online zenei és könyves magazin a rock-, metal, punk műfajok világából; hírek, lemezkritikák, koncertbeszámolók, érdekességek, könyvajánlók.

süti beállítások módosítása